• Manastirea Sapanta-Peri
  • Manastirea Sapanta-Peri
  • Manastirea Sapanta-Peri
  • Manastirea Sapanta-Peri
  • Manastirea Sapanta-Peri

Mănăstirea Săpânţa-Peri

Săpânţa, Maramureş

Biserica și construcțiile învecinate integrează elemente ale arhitecturii maramureșene tradiționale, aduse la dimensiuni care să impresioneze vizitatorii.

În legătură cu Mănăstirea Săpânța-Peri există două etape disjuncte, una a trecutului istoric și alta a prezentului. Datele despre trecutul istoric sunt oarecum vagi. În 1391 urmașii lui Dragoș Vodă au donat terenuri și bunuri care au stat la baza edificării unei mănăstiri numite Peri. A fost ridicată o biserică de piatră (nu se știe localizarea exactă a acesteia). În 1404 nobili români maramureșeni au întărit posesiunile mănăstirii Peri, printre care se menționează satele Taras, Criva și Peri, precum și o moară “în țara Câmpulungului pe apa Săpânței, unde se varsă Săpânța în Tisa”. Localitatea Peri (numită azi Gruşevo) este pe teritoriul actual al Ucrainei, adică niciodată nu a fost în România. Există referiri conform cărora la Peri au fost traduse în română pentru prima oară și apoi copiate texte precum Evanghelia, Faptele Apostolilor ș.a.m.d. Vechea mănăstire a fost distrusă în 1703, cu ocazia Răscoalei Curuților sub conducerea lui Francisc Rákóczi al II-lea, împotriva dominației habsburgice, după alte date în 1761 de către Armata Austriacă; sau în 1783. Cam atât de multe păreri există și despre aspecte mai recente, ce să zici de cele din anii 1300.

Actuala Mănăstire Săpânța-Peri a fost înființată în 1997, în imediata vecinătate a localității Săpânța, nu departe de cursul Tisei; construcția a fost ridicată între 1998 și 2003. Au fost încorporate aici peste 400 metri cubi de lemn, mai ales lemn de stejar provenit din pădurea seculară din imediata vecinătate; plus ceva lemn de brad; 60% din lemn este din surse locale. Cu înălțimea de 78 de metri, biserica Mănăstirii de la Săpânța-Peri este posibil să fie cea mai înaltă biserică de lemn din Lume. Crucea are 7 metri și a fost învelită cu 4 kg de aur; biserica este placată cu 8,5 kg de aur. Câteva măicuțe își duc zilele la acest edificiu.

Atracţii turistice în Săpânţa

Sapanta, Maramures

Satul
Săpânţa

Maramureş

Casa memorială
Ioan Stan Pătraş

Săpânţa

Cimitirul Vesel Sapanta - Maramures

Cimitirul
Vesel

Săpânţa

Sapanta Workshop eco-fotografiere si descoperire

Workshop
eco-fotografie

Săpânţa

Cascada Custuri – Covatari – Runc, Sapanta

Cascada Custuri
(Covătari, Runc)

Săpânţa

Cascada Sipot - Sapanta, Maramures

Cascada
Şipot

Săpânţa

Piatra
Şoimului

Săpânţa

Pensiuni şi restaurante în Săpânţa

Pensiunea Plai cu Peri Sapanta

Pensiunea
Plai cu Peri

Săpânţa

Ciuberele lui Solomon Sapanta - Maramures

Ciuberele
lui Solomon

Săpânţa