Cabana Agriș

Agriș

Cabana Agriș – înseamnă multe amintiri plăcute pentru cei din Sighet… oameni care erau tineri în deceniile trecute. Nenumărate chefuri, distracție de toate felurile, dragoste și altele asemenea se leagă ideatic de acest loc. Interesant este că există cabana și acum, oarecum neschimbată; aceleași paturi de lemn, aceleași bârne, pietrele, izvorul. E la fel de liniște cum era în verile din trecut, din anii 1980, la fel nu este curent electric iar greierii cântă seara. În nopțile senine se vede Calea Lactee și cerul brutal de înstelat; este un loc unde focul de tabără are alt efect, a sta în jurul lui cu prietenii… este altfel decât în orice zonă civilizată, sofisticată sau banală. Are sens să te gândești să stai un pic pe aici, mai ales vara sau toamna, dacă ești deja sătul de toate beneficiile vieții moderne, de toate aparatele și gadgeturile cu care ne-am înconjurat. De toate beep-urile electronice și digitale. Aici poți trăi senzațiile pure pe care le avea omul pe vremea când nu era încă atât de comod și jalnic cum a devenit azi.

Acum se numește Refugiul Montan Agriș, dar e tot vechea cabană. Are 18 locuri de cazare în condiții rudimentare; toaleta e în curte; uneori pe vremuri secetoase este lipsă de apă. Există ceaun, grătar, disc. Lumina este doar de la acumulatori – dar cei care vin aici au dorința să vadă cerul bestial de înstelat. Nu să stea să se uite la televizor. Dacă ai nevoie de jacuzzi și room service, nu ai ce căuta pe aici. Nici semnal la telefon nu prea este, decât din unele puncte, unii operatori de mobil. Noaptea în depărtare se văd lumini din ceva localitate a Depresiunii Maramureșului, dar de dincolo de Tisa, din Ucraina. În rest, pustietate din munte. Agriș, cabana și împrejurimile, au ceva din stilul vestului sălbatic.

Accesul în zonă se poate face cu mașini de teren până în apropiere de cabană (se va putea ajunge și la cabană dacă se repară ultimii 80 de metri de drum). Sau, se poate veni pe jos… dar nu știu cât de realist este asta, la stilul actual.

Mă gândesc la Agriș ca la un loc unde realmente poți să te deconectezi. De toți și de toate. Unde ai opțiunea să stai lângă foc sau în întuneric. Unde ai varianta să stai în cabană sau în natură. Poate că cea mai mare valoare a acestui loc este că nu este electricitate și net. Îi poți da naibii pe toți. Poți rămâne cu natura și cu prietenii prezenți. Cum era pe vremuri.

Cabana Agriș nu o să devină parte a turismului de mase. Nici pentru cei cu mașini fine și fete cu pantofi cu toc. Poate să reprezinte un punct de reper pentru cei care vor să meargă în stil clasic pe jos la o cabană unde nu este curent electric. Sau pentru cei care au mașină de teren și pot să își ducă cele necesare. Să stea o noapte sau două, să asculte ploaia, să caute ciuperci, să își facă foc și să se uite la stele. Sau să facă poze macro. Să admire dimineața în soare cu ceață.

Mai multe informații se pot obține de la Cornel Hrin: 0753 392 860

Gusturi naturale în Agriș

Gusturi
naturale

Agriș

Atracţii turistice în Maramureş

Sapanta, Maramures

Satul
Săpânţa

Maramureş

Manastirea Sapanta-Peri

Mănăstirea
Săpânţa-Peri

Săpânţa

Casa memorială
Ioan Stan Pătraş

Săpânţa

Cimitirul Vesel Sapanta - Maramures

Cimitirul
Vesel

Săpânţa

Sapanta Workshop eco-fotografiere si descoperire

Workshop
eco-fotografiere

Săpânţa

Cascada Custuri – Covatari – Runc, Sapanta

Cascada Custuri
(Covătari, Runc)

Săpânţa

Cascada Sipot - Sapanta, Maramures

Cascada
Şipot

Săpânţa

Piatra
Şoimului

Săpânţa